Vetande och kunskap: vetenskapen förändras med tiden

Om vi tittar lite på vetenskapen genom historien så har väl den förändrats en del under tid. Vissa, en hel del, kunskap har bestått men i vissa fall så har det kommit nya rön och nya vetenskapliga upptäckter som slår hål på gamla. Det finns kanske saker som vi inte förstår idag men som kommer att vara självklara imorgon. För är det inte så det har varit genom historiens gång? Vi lär oss mer genom vetenskapen men vetenskapen kan väl också ha fel ibland, eller?

Vetenskap kanske inte kan kallas för vetenskap om den inte till hundra procent stämmer. Och hur vet man att den är hundraprocentig? Hursomhelst så tror jag att det än idag är mycket som vi inte vet, som när det t.ex. gäller människan och om hur hon fungerar. Vi har det digitala, appar och internet, men ändå så finns det väl flertalet sjukdomar som vi inte rår på. Bara detta visar väl på vilka avancerade och komplexa skapelser vi är.

Idag hörde jag på radion att en ny upptäckt hade gjorts när det gällde blindtarmen. Om jag inte har fel så har väl blindtarmen inte setts fylla nån funktion. Men den nya forskningen påvisade något annat. Jag går inte in på några detaljer istället går att läsa om det på svt.se. Detta är ju ett exempel på att kunskap och vetande tillkommer med tiden.

Det jag vill komma till i detta inlägg är, ungefär, vad är det vi inte vet idag men som kommer att vara självklart imorgon. Den frågan går ju inte att svara på. Men man kan ju fantisera lite. Jag kommer inte på några förslag här men jag tror att det är mycket som vi inte vet idag som vi kommer att ha förståelse för imorgon . För är det inte så historien har sett ut? Vissa saker kommer vi nog aldrig att riktigt förstå, dock. Kanske är min slutsats att forskning är väldigt bra men att kalla något för vetenskap kanske man ska vara lite försiktig med. Jag vet inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *